Nu är vi i Liberia, lågväxelns land.

UR DAGBOKEN!

Efter ett häftigt uppvaknande till kyrkklockan på catolikcentret som stod precis intill bilen så gjorde vi oss klara för avfärd. Vi tackade prästen för gästvänligheten och donerade 30.000 CFA, ca 420 kr till kyrkan. Han blev väldigt glad och önskade oss en trevlig fortsatt resa.

Idag var Monrovia målet. Men eftersom vi sedan vi åkte från Sverige visste att Liberia har de sämsta vägarna i Västafrika så hade vi ingen aning om hur det egentligen skulle gå. Att ta sig från Danane till gränsen tog ca 2 timmar och den vägen var en puckelpist med lera och vatten på sina ställen.

Gränsen var lugn och vi blev inskrivna i den stora boken. Vägen över till Liberia bjöd på lite action när vi skulle köra över en bro byggd av stockar. Det slutade med att tre stycken fick gå ut och skjuta på. Väntan vid gränsen i Liberia blev lååång. De gillade inte att några av oss hade utstämpeln från Elfenbenskusten i ena passet och visumet för Liberia i ett annat. Men efter en muta på 20 US dollar kunde han se förbi det ”problemet”.

Nu var vi i Liberia, lågväxelns land. Tiden vid gränsen hade sugit mycket tid och vi förstod att Monrovia var långt borta när vi körde ut på vägen. Branta backar, gropar och hål gjorde att vi kunde ha en snittfart på 10 km/h max. Milen var inte många till nästa stora stad men tiden rann iväg på den skumpiga vägen. När vi äntligen kom till Sanokwelle så var vi hungriga och behövde fylla på vårt vattenförråd. Vi hittade en liten restaurang som bjöd på pepparsoppa med kött och ris, det var gott efter en lång dag. På restaurangen pratade Tony med en man från England som berättade om vägen till Monrovia. Vi hade åkt värsta biten men det var en bit dålig väg kvar innan den skulle bli bättre. Vi ändrade vårt mål till staden Gbarnga. När vi kom fram hade klockan blivit halv tolv och vi svängde av vid första hotellet vi såg, Top Hill Hotel. Vi fick 4 dubbelrum då personer med samma kön inte fick dela rum... Rummen kostade 50 dollar men efter att vi prutat klart så kom vi undan med 35 dollar per rum. Trötta tog vi ut våra väskor och släpade oss till våra rum för få några timmars sömn.