Ankassa nationalpark /Tropisk djungel...

Ur DAGBOKEN den 21 januari 2012.
* Antal mil idag: 25 mil, 506 mil totalt.
* Vädret: 35 grader, disigt, små sköna regnskurar på eftermiddagen.
* Bilen: Lerinpackad...

kl 06:30 var det dags för en rundvandring i skogen. Den tropiska djungel är väldigt snårig och svår att gå i. Ljudet från syrsor och andra skalbaggar var nästan öronbedövande. Först körde vi den rosa Landrovern genom en högt spårad lerväg som gjorde en väl lerinpackning på underredet och till viss del hela bilen. När vi kört en stund stannade vi och klev ut i djungeln. Vi fick efter en stund se "BAMBU-KATEDRALEN" som han kallad det. En fantastisk magisk plats som kunde varit tagen direkt från filmen AVATAR eller Sagan om ringen. Det var massor av "höga tuvor" med bambupelare som sträckte sig mot himelen och bildade ett fantastiskt landskap. Morgonbadet i vattendraget intill nattlägret var fantastiskt. Det var en härlig upplevelse ned svalt uppfriskande vatten i den tropiska värmen. Och just när vi var där var det i alla fall inga pytonormar i vattnet...

När vi efter nationalparken packade ihop ekipaket kom ett belgiskt par körandes förbi oss i en stor typ Unimog. De kom fram och sa att vi träffats tidigare något år i Chefchauen /Marocko... (det var kul!) På deras hemresa nu vågade de inte köra igenom Mali eller Elfenbenskusten pga alla skriverier. För en månad sedan så hade de träffat ett tyskt par som fick poliseskort genom hela Elfenbenskusten pga oroligheterna. Vi önskade dom en bra resa och fortsatte just mot Elfenbenskusten. (Mali hade vi ju redan passerat). Vägen blev sämre ju längre västerut vi kom. Större gropar och de kom oftare.

Gränspasseringen Ghana/Elfenbenskusten gick rätt så smidigt, ca 2 timmar. Nu var vi inne i det farliga, oroliga Elfenbenskusten. Som genast såg ut att vara mer välmående än Ghana. Marknadsstånden var mer fyllda på mat och det var mer att välja på. Poliskontrollerna låg tätt och vi såg väldigt många beväpnade poliser och militärer. Men poliserna brydde sig inte riktigt om oss och vi fick passera alla vägpoliser utan kontroll.

Klockan började bli mycket och vi startade jakten efter något ställe att slå läger på. I våra guideböcker fanns ett ställe innan Abidjan, som heter Grand Bassam, en gammal kolonialhuvudstad som skulle ha många hotell. Boken tipsade oss om La Atlantic Plage. När vi kom dit så hade dom pool och låg precis vid stranden. Längs samma gata låg de små hotellen på rad. Vi bokade rum på tre små hotell som låg intill varandra.

När vi checkat in gick vi till stranden på andra sidan hotellet. Vi blev varnade av hotellchefen om vågorna: ”gå inte längre ut än tills det är knädjupt, jag är för gammal för att simma ut och hämta er.” Sa den vite ivorianen. Och det var väldigt starka utströmmar från stranden men väldigt skönt att bada i.