Snabbfakta

Lediga platser1
Antal länder25
Antal resdagar107

Rough XPD eXtrem - Sverige till Sydafrika

Dagen för avresa: 21 November 2019

En expeditionsresa som Rough Expeditions länge sett fram emot att få köra. Vi har tidigare aldrig kört hela vägen ned till Kapstaden i Sydafrika. Nu skall drömmen bli verklighet. Ska du bli en av de som får chansen att delta på denna drömmresa? 

EXPEDITIONSRESAN MÅNGA ÄVENTYRARE DRÖMMER OM ATT FÅ GÖRA NÅGON GÅNG I LIVETMEN SOM DE FLESTA TROR ATT DE ALDRIG NÅGONSIN KOMMER ATT FÅ UPPLEVA -Nu är möjligheten här! 

Tag fram din kalender och boka in ditt reseäventyr redan idag så DU inte missar resan. De här tillfällena dyker inte upp speciellt ofta under ett liv. Vi är två ledare från Rough Expeditions och tio deltagare som skall vara med och köra det sanna biläventyret, den äkta riktiga spontana expeditionsresan. Den optimala drömresan. Resan är till för dig som "BARA SKALL VARA MED" helt enkelt. 

Som person skall du vara flexibel och kunna ta dagen som den blir. Vara trevlig, hjälpa till med det du kan och älska livet. Du behöver inte vara en atlet, men kunna ta i när det behövs. Resan beräknas ta fjorton till femton veckor att köra och UD:s rekommendationer bör inte vara helt avgörande för dina beslut. Varje dags reseetapp är ett nytt äventyr. Expeditionen blir garanterat ett oförglömligt minne. 

"Ingenting är bestämt, men det finns många möjligheter till en spännande bilresa i våra expeditionsbilar"
 

EXPEDITIONEN - FYRA SAMMANHÄNGANDE ETAPPER

Etapp 1:4) Start: den 21 november 2019 
Resan börjar i Helsingborg och går genom Europa i snabb takt ned till södra Spanien. En sträcka genom Europa på ca 320 mil.

I Algeciras tar vi båten över till Marocko, och det märks direkt att vi kommit till Afrika. (Lukten, maten, vyerna, vägarna och människorna). Marocko är både vackert och spännande. Vi planerar köra över de spännande riifbergen och letar oss vidare de ca 75 milen sydväst till den mytomspunna staden Marrakech. Där tar vi ledigt några dagar och "skakar av oss" europas långa motorvägar. Vi bor på en trevlig camping strax utanför stan. 

Etapp 2:4) Start: den 1 december 2019
Etappen startar i Marrakech i Marocko och vi skall köra till Dakar i Senegal /Västafrika. det är en sträcka på ca 350 mil +-.

Planen är att först köra över Nordafrikas högsta berg, som är de vackra och mäktiga highatlasbergen. Sedan fortsätta söderut till ökenpisterna långt ute i sahara. Resan fortsätter vidare genom Western sahaaras karga landskap och vidare genom Mauretaniens gula ökensand och oänliga vidder. Det blir många mil ökenkörning innan vi kommer fram till Senegalfloden. Där får vi skapa våra egna spår i marken och leta oss fram till Diamagränsen som är gränsposteringen mellan Mauretanien/Senegal. Deletapp två avslutas i LAC ROSE som är den rosa sjön strax utanför Dakar i Senegal. Här tar vi också "ledigt" på ett litet billigt hotell och vilar upp oss några dagar. Nästa etapp kommer kräva lite mer av oss :)

Etapp 3:4) Start: den 21 december 2019 
Etappen startar i Dakar i Senegal och vi är nu i det svarta Afrika. Etappen är på ca 330 mil.

Expeditionen går nu in i en lite mer "extremare" fas. Det betyder att nästan ingenting är förutsägbart. Resan, vägarna och omständigheterna gör att ingenting är självklart längre. (De vanliga turisterna finns inte här). Och du vet, att du deltar på resan under eget ansvar, och på egen risk. Boendet/wildcampen kommer till största delen vara helt improviserad varje kväll. Vi letar aldrig efter nästa grop att köra offroad i. Men verkligheten kan vara 14 timmar och 3 mil under en dag. Matfrågan blir viktigare, det gäller att äta mat när det finns mat. Nationalparker och vilda djur är alltid extra spännande och skapar fantastiska möjligheter till intressanta naturupplevelser.

Resan känns störtskönt spännande, helt enkelt. Många ovanliga saker kommer att hända. Vi skall bl.a. köra nästan 130 mil bara i Guinea. Guinea är överaskningarnas land och kan bli väldigt tidskrävande. Guinea levererar skall du veta. "Guinea är det där landet i Afrika som många önskar att få se och uppleva". Det ostörda och orörda Afrika. Upplevelserna uteblir inte och vägarna och vidderna är helt makalösa. Vi planerar att köra in en sväng i Liberia också. Om nu inte Guinea blev "lite för mycket för oss", så tiden kanske inte tillåter det. Men Liberia och och nästan 100 mil genom Elfenbenskusten är grymt spännande.

I Ghana finns flera intressanta nationalparker och i Mole National Park finns bl.a. Elefanter. Etapp tre avslutas i Accra i Ghana. Eller rättare sagt strax utanför stan på en beach där vi skall ta det lite lugnt på några dagar. "BIG  MILLYS BACKYARD" får bli vår rekreation några dagar innan den sista och mest krävande etappen startar. Den som skall ta oss till Cape Town i Sydafrika.  

Etapp 4:4) Start: den 15 januari 2020 
Expeditionen startar i Accra i Ghana och enligt grundplanen är tanken att vi skall vara i Kapstaden senast runt den 7 mars 2020.

"När extrem blir extremare..."
Vi börjar etappen förmodligen ganska lugnt med att köra till Togo och Benin och ge dem några dagar. Nigerias 95 mil vill vi nog passera så snart det går. Men Kameruns 80 mil blir nog ett av resans stora utmaningar när det gäller vägarna vi skall köra på. Och lyckas vi komma in i Ekvatorialguinea så blir det en garanterad "high lights" värd att försöka. Och de ca 80 milen i Gabon är så intressant. Vi skall köra igenom Kongo Kinshasa, som är en sträcka på nästan 64 mil. Demokratiska Rep. Kongo ska vi också igenom rakt söderut mot Angola. Vi får se vad som händer. Angola är ett ruskigt intressant land med 160 mil oprövad mark. (Spännande).

Och efter Angola så kör vi "expedition Namibia" med sina 220 mil. Etosha Nationalpark i norr är väl lämpligast att starta med :) Etosha som är en av världens bästa safariparker med ett väldigt rikt djurliv. Lejon, leoparder, noshörningar, elefanter, bufflar och mycket, mycket mer. Namibia är nog ett av de mest intressanta länder att få köra igenom. Här finns också både namibiöknen och kalahariöknen med dess urinvånare. 

Den sista sträckan från gränsen mellan Namibia och Sydafrika är på ca 120 mil. Vi är på väg mot Godahopsudden, cape Agulhas som är Afrikas södraste udde och Gansbay som är ett av världens vithajrikaste områden. Och självklart, självaste Kapstaden får bli en värdig avslutning på vår långa expeditionsresa. Förbered dig för ett äkta expeditionsresa du aldrig kommer glömma. 

Länder som vi idag planerar köra igenom är: Sverige - Danmark - Tyskland - Luxemburg - Frankrike - Spanien - Marocko i nordafrika - Västsahara - Mauretanien - Senegal/Västafrika - Guinea - Elfenbenskusten - Ghana - Togo - Benin - Nigeria - Kamerun - "Ekvatorialguinea" - Gabon - Kongo Kinshasa - Angola - Namibia - Sydafrika. /Vi reserverar oss för eventuella justeringar i reseplanerna.

"Resan i sig har inga som helst inslag av guidning. Med Rough Expeditions är DU en deltagare på expeditionsresa, med allt vad det kan innebära, på gott och ont. Så för din egen skull, -kom väl förberedd till vår resa".  Välkommen /Expeditionsledare Tony LarZon

 

BOENDE
När vi stannat för att slå nattläger kommer du få du tre val. Ska du sova i våra taktält på ekipagen? eller ta fram resesängarna och bo under bar himmel? Eller spänna upp våra coola hängmattor mellan bilarna eller palmer i närheten? Under dagarna har du kudden och sovsäcken uppe i taktälten. Oftast blir det nog bushcamps i det vilda. 

MAT
Enklare frukost äter vi vid bilarna innan dagens etapp börjar. Lunch, fika och middagar köper vi längs vår väg på olika typer av inhemska matställen. Typ ställen där det ryker och luktar gott. Ibland köper vi med oss råvaror och steker/grillar vår kvällsmat själva när vi slagit läger. Rough Expeditions har enklare reservmat med i ekipaget, mat som vi kallar nödmat. (Om vi inte skulle lösa matfrågan).

VISUMLÄNDER För svenska medborgare. Icke svenska medborgare bör kontrollera vad som gäller för dem.
Mauretanien. Guinea. Elfenbenskusten. Ghana. Togo. Benin. Nigeria. Kamerun. Ekvatorialguinea. Gabon. Kongo Kinshasa. Kongo Brazzaville. Angola.  

INGÅR I PRISET
* Expeditionsledare med många års erfarenheter av denna typ av extremresor.
* Transporten i våra egna expeditionsutrustade Land Rover Defenders till Cape Town.
* Du själv får vara med och köra bilarna. 
* Samtliga bilkostnader som: Diesel, skatter, försäkringar, färjor, service
   och eventuella reparationer. Samt den dyra biltulllhandlingen
   "Carnét d passage".
* Boende är busch/wildcamp i våra egna taktält, resesängar och hängmattor.
 

TILLKOMMER
Privata kostnader som uppstår:
* Före avresa: ev. transporter till startdestination, visum, vaxinationer.
* Under resan: mat, ev. visum, entréer längs vägen.
* Efter resan: ev. transport hem från slutdestination.

ÖVRIG INFORMATION
Resan startar i Helsingborgs färjeterminal mot Danmark. Preliminär ankomstdag till sludestinationen Kapstaden är runt den 7 mars 2020. Exakta tider och platser för upphämtning och avsläpp redovisas senare. Övrig information se fliken INFORMATION. (Du kan också kliva på expeditionen i Marrakech, Dakar eller Accra, se övriga resor). 

PRISET: 69 500 kr
Vi tar inte ut någon bokningsavgift. Däremot vill vi ha en handpenning på 4000 kr som betalas vid bokningen som din bokningsbekräftelse. Resterande belopp betalas senast 90 dagar före avresan. 


BANKGIRO: 386-8163

Märk inbetalningen med ditt namn, resa och avresedag.

För utlandsbetalare: IBAN och BIC-coderna nedan.

IBAN: SE59 9500 0099 6042 0503 5183
BIC-kod (SWIFT-adress): NDEASESS
Kontohavare: ROUGH EXPEDITIONS SWEDEN AB

 

Lediga platser1
Anmäl dig

DU kan delta i expeditionsresan... /Boka nu!