Information

FAQ

Frågor & Svar 

Fråga 1:
När startade ni med Rough Expeditions Sweden AB?
Svar: Vi tog över verksamheten i mars 2009 som då också var ganska nystartad. 
 
Fråga 2:
Vad kör ni med för fordon?
Svar: Vi kör med expeditionsutrustade Landrover Defenders 110 med Tdi300 perkins motorer. Bilar med mindre komfort, men med mycket attityd. De är kraftiga i sin natur och ombyggda en hel del för att klara extrema strapatser. Bilarna är utrustade med högkvalitativa dubbelrums Howlingmoontaktält, GPS navigator, satelittelefon, nödsändare, rollcage.
En av bilarna drar ett terränggående vagn med gasolkök, köksutrustning, mat, färskvatten, campingbord, stolar, reservdelar, extra diesel, samt utrymme för övriga saker.
 
Fråga 3: 
Ni kör med terrängvagn efter en av bilarna. Begränsar inte det farten och framkomligheten?
Svar: Jo lite såklart, men eftersom vi aldrig kör fort på våra resor så spelar det ingen större roll. Vagnen är lite smalare än bilen så den följer med bilen väldigt bra i tät trafik eller därute i offroad markerna. 

Vi har kört sträckor där garanterat ingen annan har kört med vagn före oss. Många blir förvånade när de får höra om vilka områden som vi kört med vår vagnen. Det är alltid roligt att få se minen på andra personer när de upptäcker, att vi har kärra efter oss. Vår terrängvagn är byggd för extrema förhållanden. Den är kort och hög, och har stora hjul. Vilket gör vagnen enklare att köra offroad med. Vagnen sänker dock farten när vi kör riktigt besvärliga sträckor. Vid planerade offpistkörningar i tex. sanddynorna i öknen kör vi utan vagn. Då lämnar vi vagnen kvar vid lägret för ett tag. 

Med vagn kan vi få med oss det mesta av allt vi önskar ha med oss på våra expeditionsresor. Och samtidigt kan vi också ta med några fler betalande resenärer. Tack vare vagnen kan vi ha fem betalande resenärer med oss istället för tre per bil. (Procentuellt blir det en väldig skillnad).

Skulle vi inte ha vagnen med oss så blir det betydligt svårare att få ekonomin att fungera.  
Och då blir det inga resor för externa deltagare. 


Fråga 4: 
Vad händer om en bil går sönder under en resa?
Svar: Kan vi inte laga på plats får vi försöka ta oss till en verkstad. 

Vi har ett väl tilltaget serviceprogram på våra fordon och ekipage. Bilarna genomsöks och servas och repareras alltid före en expeditionsresa, och direkt efter en avslutad resa. Vi har också en hel del reservdelar med oss under resan. De flesta tänkbara delar som skulle kunna gå sönder har vi nog med. Land Rover är bilar som är enkla att meka med. Och varenda garagehåla i afrika kan skruva Land Rover om det skulle behövas en verkstad. 

Fråga 5:
Vilka kan åka med på era expeditioner?
Svar: Alla med normal hälsa och fysik, god bilvana samt ett glatt humör och rätt inställning till ett extremt resesätt. Vi kräver dock att samtliga resenärer är pålästa och förberedda på vilken typ av reseetapp de skall delta i. Och att de läst och förstått reseavtalet och skrivit under det. 

Fråga 6:
Är det farligt att åka med på era expeditioner?
Svar: Svår fråga att svara på. Nej, oftast inte. De expeditioner som vi tidigare aldrig kört, kan ha ett större riskinslag än de andra. Våra expeditioners färdledare använder sina erfarenheter och kunskaper från tidigare expeditioner för att genomföra resan på ett säkert sätt. Det finns dock inte några garantier för att farliga situationer ej kan uppstå. Därför måste du som expeditionsmedlem vara Införstådd med att du reser helt på eget ansvar.

Fråga 7:
Hur förbereder jag mig bäst inför en resa med Rough Expeditions?
Svar: När du bokat dig på en resa kommer du få en ”information och checklista” från oss. Studera den och förbered dig mentalt på att resan är en spännande resa att få vara med på. Googla på sträckan vi planerat att köra och sätt dig in i vad vi kan få möta.  

Fråga 8:
Ni åker med rosa bilar, har ni något samröre med Rosabussarna?
Svar: Nej, vi har inget med dem att göra mer än att vi har samma grundfärg och sysslar med liknande resor. Rough expeditions handlar mer om små flexibla grupper där deltagaren själv kan påverka själva reserutten och samtidigt köra bilarna. Färgen rosa står internationellt för "gör något extremt och må bra". Färgen gör också att vi minskar risken för att omgivningen skall tro att vi är militärer, FN/UN-bil eller röda korset. Vilket kan vara bra att tydliggöra i vissa områden.

Fråga 9:
Vad händer om någon blir sjuk under resan?
Svar: Det beror på vad det är för sjuka vi har drabbats av. I bilarna finns första hjälpen väskor och i ena bilen har vi en välfylld ambulassjuksjöterskas sjukväska. Vi har första hjälpenutrustning och vanliga ej receptbelagda mediciner som kan användas vid behov.
Den vanligaste sjukan brukar vara "endagarssjukan". Resenären får en spydag eller två och mår dåligt. Den typen av sjuka gör vi inte så mycket med mer än att den personen får vila lite extra den dagen. Eftersom denna typ av sjuka brukar kunna "smitta runt" i bilen några dagar kan vi inte ta hänsyn till den och stanna expeditionen av den anledningen. 

Blir sjukan långvarig kan vi bli tvungna att besöka ett sjukhus. Finns det en nära anhörig person med i bilen kommer den personen i första hand att få vara den sjuke personens hjälp tills vi kommer till sjukhuset, om inte det finns någon anhörig löser vi det självklart i gruppen ändå. Om sjukhusbesöket kräver övernattning och fortsatt sjukhusvård kan det medföra att den sjuke måste kontakta sitt försäkringsbolag och använda sin reseförsäkring för ändrad hemfärd och behöver flyga hem från närmaste flygplats. Om tiden på sjukhuset uppskattas ta flera dagar kan det leda till att vi måste ta beslutet att lämna personen på sjukhuset och fortsätta vår expedition för att övriga deltagare skall hinna med sina flyg hem efter expeditionsresans slut. 

Fråga 10:
Hur gammal kan man vara för att åka med på era expeditioner?
Svar: Vi har i dagsläget resenärer mellan 18 och ca 70 år. Män och kvinnor. Snittåldern är blandat men kan vara ca 40-55 år. Tack vare de små grupperna blir vi väldigt flexibla. 

Fråga 11:
Hjälper Rough Expedition till att boka flygbiljetterna inför en resa?
Svar: Vi bokar inte flygresor åt någon. Men vi kan hjälpa dig att hitta billiga flygstolarna till de olika destinationerna. Men du själv bokar och betalar din flygresa.

Fråga 12:
Vi har ett företag som ger bonusar till våra bästa säljare.
Kan vi ge en resa som present till någon anställd eller samarbetspartner?

Svar: Jag förstår din fråga. Att betala någon annans resa är helt ok. Det som krävs är att den berörda personen har läst all information om resan innan bokningen och att personen själv verkligen förstår och vill bli en deltagare på en resa och själv skriver på reseavtalet. 

En resa med Rough Expeditions är inte någon "man bara ger bort". Den kan vara tuff ibland. Speciellt för en person som inte själv valt att delta. En sådan person kan vid tuffa situationer få svårt med att ha rätt attityd inför expeditionsresan och de övriga deltagarna. Därför vill vi inte ha med någon person som fått en resa i vinst/bonus eller som födelsedags-present "Om" de själva inte aktivt valt att de skall delta på expeditionsresan.

 

Saknar du en fråga kan du maila in den till oss så svarar vi dig via email. Skicka in din fråga till: info@rough.se

Kreera web&design Logo