TIDIGARE RESOR OCH RECENSIONER 

Västafrika xtreme II 2018 (6)

Leif (Leffe) Karlsson var med på resorna Rough Expeditions, Sverige till Senegal som startade den 26 december 2017 och Västafrika around Extreme II som startade den 15 januari 2018.

De båda resorna körde: Helsingborg, Danmark, Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Spanien, Marocko, Mauretanien till Senegal tre veckor senare. Sedan körde vi genom Senegal och hela norra Guinea, norra Elfenbenskusten, Burkina Faso, Benin, Togo, Ghana, södra Elfenbenskusten, Liberia, Sierra Leone, s/v Guinea, Guinea Bissau, Senegal, Gambia och åter till Dakar i Senegal ytterligare sex veckor senare.   

---------------------------------------------------------------------------------

Jag har följt Tony och hans Rough Expeditions ganska länge.
Och en dag på sommaren 2017 så kom han helt plötsligt till Avesta där jag bor och hade stannat till vid Åkes Kiosk för att käka. Jag var på väg till jobbet men kände att måste stanna till så jag fick prata lite med honom.

Och det ledde till att jag bestämde mig för att följa med på den här resan. Jag var med på min första resa som var från Sverige till Senegal som startade i december 2017 och på West Africa around eXtreme II som gick direkt efter. Totalt 9 veckor.

Resan började strax efter jul i kylan i Sverige. Det var kallt och man satt påpälsad i bilen. Men ju längre vi körde blev det varmare och skönare. I Spanien blev det riktigt bra. Det är långt, men jag är van att köra långresor med mina lastbilar genom Europa. Och att åka med en grupp deltagare som ska med till Västafrika är ju roligt.

Vår första etapp var till Marrakech i Marocko. Och då hade vi kört 400 mil från Sverige. Vi firade nyårsafton på en camping i Marrakech och ställde till med en rolig nyårsgrillfest. På vägen söderut körde vi över de enormt vackra highatlasbergen och då satt jag på biltaket. Det var enormt häftigt. Sedan korsade vi sahara och körde genom Mauretanien. Kortfattat kan jag säga att det var intressant att få se och uppleva öknens olika ansikten och de stora vidderna.

I Senegal fick vi några dagars vila innan vi skulle köra Västafrika extrem. När den började märktes det direkt att expeditionen växlade upp några steg. Den blev betydligt tuffare. Guineas vägar eller rättare sagt gropar var svåra och besvärliga att ta sig igenom. Vi körde ibland i 7km/timman.

Det finns mycket att säga om resan. Men jag är nöjd med mina två resor med Rough expeditions. Bra upplägg. Det var verkligen ”rough”, och de sa allihopa som var me att ordet extreme var absolut inte för starkt. Många oväntade saker som hände och bilarna fick verkligen visa vad de gick för. Massor av härliga wildcamps. Mycket körande.

Det är klart att efter nio veckor, varav sex av dem var på en extremresa så omfattar det oändligt mycket. Ibland gällde det nog bara att bara gilla läget. Men jag kommer inte på något som var dåligt direkt. Resan har varit en enorm upplevelse. Men det är klart. den här typen av resor passar nog inte den vanliga charterresenären.  Men jag har fått mersmak. 

En av mina höjdpunkter var att sitta på taket på bilarna och njuta av utsikten i de många olika terrängerna. Och det blev många mil på taket.

Tack Tony för att jag fick sista platsen på resan. //Leffe

Leffe vid västsaharas kust
Kreera web&design Logo